Tribuna Oberta :

23 anys d’informació local

És curiós que l'Associació Ràdio Ripollet mantingui encara aquest nom. Actualment, la vinculació de l'entitat amb el món de la ràdio és nul·la però, tot i ser conscients d'aquesta realitat, cada vegada que s'ha plantejat la qüestió de canviar el nom, ha estat impossible. Perquè el pes dels anys i de la història és tan gran que un nom deixa de ser només un nom per convertir-se en un referent. I això és el que li ha passat a aquesta entitat, que aquesta setmana celebra els seus 23 anys. Ha procurat estar en constant evolució, amb unes etapes més fructíferes que unes altres, fins i tot amb moments d'amenaça d'extinció. Però la fórmula de subsistència ha estat reinventar-se, adaptar-se als nous temps. I així és com ha passat de ser una associació petita i desconeguda a una entitat que s'ha guanyat el respecte del seu poble. Ningú no donava un duro per aquells xavals melenuts que un dia es van posar a parlar per un micròfon a unes golfes del carrer Sant Enric. Però les ganes i la conjuntura del moment van fer que es convertís en una ràdio, en una escola, en una colla d'amics. Després va arribar el moment de donar una clau de volta. I va ser la Revista, la que ara teniu a les mans. Desapareguda l'emissora Ràdio Ripollet, l'Associació tenia dues opcions: morir definitivament o centrar tots els esforços en potenciar la publicació. Amb els anys han vingut la informació per internet, la col·laboració amb Vilaweb... i queda pendent la televisió local. Com dèiem al principi, la fórmula ha estat adaptar-se.
Veieu ara per què era tant difícil canviar de nom a l'entitat? Perquè canviar de nom hagués estat començar de zero, tancar una porta. Ens quedava la sensació (romàntica, si voleu) de trair la tradició, la gent que hi ha i que hi hagut al darrera d'aquest nom. Som el que som i així ens agrada ser. Com diuen...si una cosa funciona, per què canviar-ho?
En un món tendent a la globalització, creiem en la necessitat de la localització. És important saber què passa a les antípodes de la nostra vila, però encara és més important conèixer què ens passa com a petit col·lectiu. Ens dol comprovar que la ràdio a Ripollet ha desaparegut i que sembla que ningú està disposat a prendre's seriosament un problema que és greu. Per això no ens cansarem de reivindicar un projecte de ràdio ferm, seriós, plural i participatiu. La fórmula sempre ha funcionat. Amb ganes, és clar.

Associació Ràdio Ripollet