Més enllà del llibre i la rosa per Sant Jordi

El bon temps va fer que, un cop més, milers de ripolletencs sortissin diumenge al carrer per gaudir del Sant Jordi a la Rambla. I és que l’oferta va ser d’allò més variada, 43 entitats locals, 30 stands de la fira d’artesania i diverses activitats al llarg de tot el dia.

Enguany, la Comissió Ripolletenca d’Activitats Culturals (CRAC), organitzadora del Sant Jordi a la Rambla, ha continuat una iniciativa que va impulsar l’any passat perquè les entitats, a banda de tenir un stand, poguessin realitzar diversos actes durant la celebració de Sant Jordi. És el cas de la Coral del Vallès i la colla de grallers de Vailets de Ripollet que van oferir un concert de música tradicional i caramelles. Aquest moment es va aprofitar per a que alguns ripolletencs s’animessin a ballar una sardana. A més, els Vailets de Ripollet van comptar amb uns convidats d’excepció, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sants. Diumenge passat, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sants ocupaven la primera i la segona posició dins del “rànquing casteller”, aquestes dues colles van fer castells de 7 de gamma alta. Pel que fa als Vailets, els de la camisa groga van fer castells de 6. La colla local actuarà el proper diumenge a Esplugues de Llobregat. A més, està organitzant ja els preparatius del seu aniversari que serà el proper 1 de maig.
Ja per la tarda, la Rambla es va omplir de gom a gom per veure l’actuació del Ball de gitanes de Ripollet. Aquest grup va rebre el reconeixement de la CRAC com a nova entitat de l’any 2005. Enguany és el primer any que s’atorga aquesta distinció dins del Sant Jordi a la Rambla. Des de la CRAC està previst mantenir el lliurament d’aquest premi en les properes edicions de la Diada de Sant Jordi a Ripollet. El públic també va fer un reconeixement a la colla de gitanes i va demanar que tornessin a ballar una de les peces. Durant l’actuació, Rosa Maria Dumenjó, de la CRAC, va recordar la tasca de Miquel Espàrrach “el Mariano” i de Joan Roca en la tradició del ball de gitanes al nostre municipi. A continuació, diversos membres d’Amics del Ball van realitzar una exhibició de balls de saló davant del Centre Cultural.
Paral·lelament a aquestes activitats de la tarda, tenia lloc un concert de rock davant de la INEM organitzat per l’entitat Kanyapollet. En total, van actuar 6 grups locals, Majais, Zöe, 400 Golpes, El rey de Espaldas, Pisando güevos i Acocedacor. Totes aquestes formacions assagen als locals d’assaig que cogestiona Ripollet Rock i el Patronat Municipal de Cultura i Joventut.

85 stands
A banda d’aquests actes, durant tot el dia, la Rambla de Sant Jordi es va omplir de paradetes de diverses entitats i partits polítics. Els ripolletencs també van poder gaudir d’una fira d’artesania amb productes típics i de les tradicionals parades de llibres. Els col·lectius locals van aprofitar per mostrar la feina que desenvolupen durant l’any. Així, el Centre Aragonès de Ripollet venia menjar típic d’Aragó; l’Associació de Pares de Disminuïts (ASPADI) i el Centre Ocupacional Aspasur oferien objectes elaborats pels membres d’aquestes dues associacions; Diables de Ripollet van aprofitar l’ocasió per treure al carrer el Poll Foll i recordar que aquest any celebren els seus 20 anys d’història; també van estar presents altres entitats com els Comitès d’Agermanament amb Avrillé i Caniles, la Comissió de Sant Antoni Abad, els alumnes dels tallers de pintura del Centre Cultural, entre d’altres. Un cop més tampoc van faltar la presència tant dels gegants de la nostra vila, com de l’entitat Ripollet Sardanista que va organitzar una audició.
Un dels actes de cloenda va ser la finalització d’una catifa que va estar elaborant durant tot el dia l’Associació Cultura i Tradició, amb la figura de Sant Jordi matant al drac (foto de portada de la Revista). La intenció inicial era fer aquesta catifa a la Rambla però, a causa del vent, es va ubicar finalment al vestíbul del Centre Cultural.

Valoracions més que positives
Un cop finalitzada la celebració, arriba el moment de fer les valoracions. Rosa Maria Dumenjó, membre de la CRAC, comenta que “per nosaltres la valoració és molt positiva, la participació de les entitats ha estat importantíssima, m’he trobat a gent que m’ha dit que ha estat com si es tornés a recuperar la Festa Major, és evident que la gent vol activitats al carrer i poder participar”. A més, Dumenjó ha destacat el treball conjunt i la col·laboració de tothom. En aquest sentit, des de la CRAC han manifestat que “la col·laboració del Patronat Municipal de Cultura i Joventut ha estat, aquest any, molt notable”. Finalment, l’entitat organitzadora del Sant Jordi a la Rambla ja està pensant en la propera edició d’aquesta diada que el proper any coincidirà amb el dia de Sant Jordi i es celebrarà diumenge. “Alguns ripolletencs ens han demanat que l’any vinent puguin també ballar a la Rambla, aquesta diada és com la Festa Major de primavera a Ripollet”.

La colla de gitanes de Ripollet va rebre una placa de reconeixement com a nova entitat de l’any 2005