Viure a 25 metres quadrats

Cada dia és més sorprenent allò que apareix als mitjans de comunicació. I no em refereixo a les catàstrofes naturals ni a les impactants imatges d’alguns atemptats, ni a les tafaneries cada cop més íntimes dels programes del cor. Només cal mirar les notícies per adonar-se que o nosaltres ens equivoquem quan anem a expressar-nos a les urnes o que quan aquells que hem escollit arriben al poder deixen de pensar com la resta dels mortals. Després del 3%, del souflé català i del “Manda Huevos”, entre d’altres grans cites del món polític, arriba ara una proposta d’habitatges de 25 metres quadrats. D’aquí a res veurem anuncis que en comptes de llogar habitacions buscaran inquilins per l’habitació de la planxa o per viure al costat de la rentadora dins una tenda de campanya. Si vostès tenen un pis de 60 metres quadrats ja poden començar a pensar en ser llogaters perquè viuen a una mansió i, de ben segur, els hi sobra espai per una o dues famílies...
És sorprenent que a una societat democràtica, amb una Constitució que defensa el dret a un habitatge digne i a l’accés a uns serveis de qualitat, des del govern de l’Estat Espanyol es llenci aquesta proposta. Podrien dir-nos també quants metres quadrats té el despatx de la ministra d’habitatge. De ben segur es poden construir 3 o 4 pisos com els que ella proposa.
Amb propostes del govern com aquesta després ens sorprenen notícies com que la natalitat és molt baixa. És normal, en aquest espai tant reduït, el bressol hauria d’estar penjat del sostre per sobre de la mini-taula del menjador i per sota del llit que, per suposat, també hauria d’estar elevat del terra.
És lamentable que a l’any 2005 estiguem parlant d’aquestes condicions de vida. Recordo els còmics futuristes que mostraven que al 2010 viuríem en habitatges semblants a naus espacials i que menjaríem píndoles en substitució dels aliments. No m’estranya, no tenim lloc ni per a la cuina! I després ens demanen que instal·lem diferents cubells per a separar les escombraries, a on?

Alir

alir@ripollet.vilaweb.com