Isabel Nuñez reclama una beca per millorar la seva qualitat de vida

Aquesta veïna de Ripollet, que viu amb la seva filla de 4 anys, va ser operada d'un tumor al cervell i necessita temps per reeducar la seva cara. Va demanar un ajut escolar que li han denegat per pagar la seva hipoteca amb la indemnització d’una negligència mèdica.

Isabel Nuñez i la seva filla de 4 anys són família monoparental. Enguany, la regidoria de Servei Socials no els hi ha concedit la beca de menjador escolar i de llibres perquè, segons els barems, no arriben al mínim. L'assistenta social que ha estudiat el seu cas li ha atorgat 8,5 punts, un menys dels necessaris per poder rebre l'ajut. En el seu cas, els factors econòmics han estat per sobre dels socials, ja que al tenir el seu habitatge pagat no li han concedit la beca. Isabel viu sola amb la seva filla a un pis de protecció oficial i cobra una pensió per incapacitat de 634 euros mensuals, que encara ha de confirmar el Tribunal Superior de Justícia. Al març del 2000, aquesta veïna de Ripollet va ser operada d'un tumor benigne que li van localitzar al cervell i, degut a les dimensions d'aquest, li van haver de seccionar el nervi facial. Llavors li van fer un implantament amb els nervis de la llengua i va començar a reeducar la seva cara. Segons el diagnòstic mèdic, pateix trastorn de la coordinació i de l'equilibri, paràlisi de parell cranial, disminució de l'eficiència visual, pèrdua total de l'audició d'una oïda i disfunció en la motricitat de la mà dreta. Des de llavors té continuades visites i controls a l'Hospital de Bellvitge, l'únic que conta amb especialistes, i ha de fer exercicis de reeducació dels nervis facials al seu domicili. Una dedicació necessària per millorar la seva qualitat de vida i que li requereix temps. Per aquest motiu va demanar la beca de menjador per la seva filla, però la regidoria de Serveis Socials no ha considerat la seva necessitat. "Els especialistes em pregunten si faig els exercicis i que si m'hagués dedicat més estaria millor, però necessito concentració i hores que no tinc".

Diferència amb Cerdanyola
Al mes de març de 2004, l'Institut Català de la Salut reconeix la negligència mèdica, que va reclamar la Isabel perquè als 22 anys va començar a anar al metge i fins al 29 no li van diagnosticar el tumor, i decideix cancel·lar la hipoteca del seu pis de protecció oficial amb els diners de la indemnització. "Si la major part del teu sou es dedica a pagar la hipoteca et donen 2 punts però si tens una minusvalia només 0,5. Això és una incongruència perquè haurien d'ajudar a les persones a integrar-se i no fer-nos sentir com si estiguéssim demanant caritat". Des que Isabel va arribar a Ripollet el setembre de 2001, només ha trobat portes tancades a Serveis Socials, una situació que la va sorprendre perquè des de l'Ajuntament de Cerdanyola, on vivia abans, havia rebut tot tipus d'ajuts. "Allà em van omplir impresos, em van assessorar sobre on demanar les pensions per discapacitat o minusvalies,... Em van ajudar a tots els nivells, sobre tot l'assistent social Pere Balateu". En aquells moments, Isabel cobrava una pensió d'incapacitat de 330,56 euros, i paral·lelament reclamava la seva totalitat, i el departament de Serveis Socials de Cerdanyola va becar la seva filla a una escola bressol privada. Quan es va traslladar a Ripollet, amb aquests mateixos ingressos, la seva filla també va estar becada, fins que enguany ha cancel·lat la seva hipoteca i Serveis Socials de Ripollet considera que hi ha casos pitjors que el seu. Ella ha entrat pel registre de l'Ajuntament una petició perquè es revisi la seva petició i està a l'espera d'una resposta "que mai arriba".

Desacord amb els barems
El tiquet de menjador costa 4,65 euros al dia, uns 102 euros mensuals, una quantitat que ella no es pot permetre després de pagar les despeses fixes de la llar (llum, aigua, telèfon,...). A això s'ha d'afegir un IBI anual de 255,46 euros per un pis de protecció oficial. Per tant, la seva renda per càpita actual és de 230 euros. A més, tenint en compte els seus ingressos, a Serveis Socials no li van informar que estava exempta de pagar l'impost de les escombraries.
Isabel discrepa amb l'aplicació dels barems per concedir ajuts escolars, que estan marcats pel Consell Comarcal de Vallès Occidental i que l'Ajuntament de cada municipi pot millorar. No entén perquè a Ripollet són un document intern i es demana als pares "un acte de fe per considerar que l'assistenta social ha valorat bé cadascun dels casos". A més, es va quedar sorpresa quan li van demanar que fes de "delatora de persones que reben beques injustament, admetent que existeix l'engany, mentre que els que aportem tots els documents no rebem ajuda". El missatge que ella extreu del seu cas és "amb 34 anys, després de l'actitud de la regidora, Rosa Espàrrach, he de creuar-me de braços, o potser mereixo alguna cosa millor?".
De la seva banda, Espàrrach ha dit que la situació d'Isabel s'està estudiant des de Serveis Socials perquè no arriba al mínim que marquen els barems per rebre beques escolars però que "s'està valorant per oferir-li un altre tipus d'ajut".

Isabel amb la seva filla de 4 anys

 

 

 

 

 

‘Els especialistes em diuen que si m’hi hagués dedicat més estaria millor, però necessito concentració i hores que no tinc’

 

 

 

 

 

 

Exercicis facials d’Isabel