Aprovat el projecte d’adequació del mercat, plaça Pere Quart i entorn

L’execució de les dues primeres fases, amb un pressupost de 4.472.806,33 euros, es va aprovar al ple del passat 30 de setembre. Les obres duraran 3 anys i l’Ajuntament té previst traslladar als paradistes en dos blocs a una nau que s’instal·larà davant el mercat municipal.

La primera i segona fase del projecte d'adequació del mercat municipal, plaça Pere Quart i entorn, d'un import de 4.472.806,33 euros, es van aprovar al ple del passat 30 de setembre, malgrat els vots en contra del Compromís per Ripollet, el Partit Popular i el regidor no adscrit, Josep Gabarra; i l'abstenció d'ERC. A partir de llavors, s'ha obert un període de 30 dies per presentar al·legacions a aquest projecte que l'Ajuntament va encarregar a la Diputació de Barcelona i que ha estat elaborat pel gabinet d'arquitectes Egea-Clarimon i lliurat a l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, el 20 de setembre.
Es tracta d'una obra de gran envergadura que integrarà el mercat en una gran plaça, amb zones de vianants i accés directe amb l'aparcament del Molí mitjançant un pas de vianants soterrat. A més, el mercat tindrà una nova façana de vidre, nou sòl i sostre, ascensor panoràmic i obertura de claraboies per aprofitar la llum natural. El projecte també contempla que els carrers Nou i del Sol seran per a ús exclusiu de vianants.
La regidora d'urbanisme, Rosa Martín, va explicar que "és un dels projectes més ambiciosos per la seva envergadura, pressupost i perquè comporta la remodelació del centre de Ripollet". Fa més d'un any i mig que l'Ajuntament està treballant en aquest projecte i, segons Martín "la proposta bàsica s'ha millorat amb les aportacions que han fet els paradistes i comerciants de Galeries Mercacentre". Aquesta obra urbanística compren des del carrer Padró fins a la plaça del Molí i la seva finalització coincidirà amb l'acabament del projecte de remodelació de la Rambla Sant Jordi.
El projecte total té un pressupost de 6.174.000 euros i serà finançat amb diners municipals, un cost que l'equip de govern ja havia assumit, segons ha dit la regidora d'urbanisme. Quan a subvencions externes, el projecte de remodelació ha estat seleccionat per la Generalitat i serà cofinançat pels fons europeus FEDER amb una subvenció de 300.000 euros.

Un procés poc participatiu
El regidor del CpR, Jacint Padró, va demanar, al passat ple, que es paralitzés l'aprovació inicial d'aquest projecte i s'obrís un procés real de participació veïnal i dels comerciants. La seva petició va ser desestimada perquè el tripartit es va mostrar contrari, malgrat que ERC, PP i Gabarra la van recolzar. Llavors es va continuar el debat sobre el projecte, que era un punt del ple municipal. Padró va acusar l'equip de govern de "manca d'il·lusió i de pobresa" i va dir que amb aquest projecte "tenen la mentalitat que per Ripollet ja està bé, com si fos un municipi de tercera i el que s'està fent és llençar els diners". El regidor del CpR considera que l'objectiu del projecte no ha de ser "unificar l'espai, sinó posar el mercat com a centre de comerç i punt de trobada ciutadana". Padró també va recordar que en les primeres eleccions democràtiques va haver un pacte electoral de tots els partits d'esquerres per mantenir l'espai que ara ocupa el mercat com a espai verd, "però alguns van trair aquesta reivindicació popular i el mercat s'ha convertit en un obstacle urbanístic". Per Padró també s'han incomplet els acords a que es van arribar al PERI del Casc Antic on "ja es dibuixaven mesures envers el mercat, per donar-li una concepció totalment nova, però l'equip de govern ho menysprea i s'omplen la boca parlant de participació quan no és així". A més, el portaveu del CpR ha destacat "l'escassa incidència que han tingut els dos socis de govern del PSC a l'hora de definir el projecte del Mercat, on no s'ha mogut ni una coma del que deien els socialistes en les converses que vam mantenir el desembre passat".
El Partit Popular també va mostrar molts dubtes sobre com es portarà a terme aquest projecte i va denunciar la manca d'informació que tenen els comerciants i paradistes al respecte. "Estem d'acord amb la millora del mercat i el seu entorn i és necessària perquè 20 anys després de la seva creació no s'ha fet res, però l'equip de govern intenta vendre un gran projecte que és urbanístic i no per potenciar el comerç local", va dir el portaveu Pere Calviño. Aquest regidor també va mostrar la seva preocupació pel pressupost de l'obra, ja que la Diputació ha donat a Ripollet la mateixa quantitat que l'any passat, que no es contemplava aquest projecte. Calviño també va expressar els seus dubtes quan a la nau que es crearà davant el mercat i la seva oposició a que es comencin les obres per crear el túnel que connectarà el mercat i el pàrquing abans que s'iniciï el període d'al·legacions.
De la seva banda, ERC es va abstenir en la votació i la seva regidora, Lourdes Serra, va dir que tenen previst fer al·legacions. "Cal una remodelació integral i potenciar el mercat però no estem d'acord amb que sigui una obra urbanística perquè els que sortiran perjudicats seran els paradistes i els usuaris". ERC ha manifestat que és necessari un projecte alternatiu a l’actual amb uns criteris raonables quan a pressupost i termini de les obres.
I el regidor no adscrit, Josep Gabarra, considera que "el mercat està ferit de mort i amb el projecte s'està sacrificant la seva funció".
Davant les manifestacions dels grups de l’oposició al ple, l’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, els va acusar de seguir “una política de dilació permanent” amb tots els nous projectes. “Si fos per ells no tindríem ni Teatre Auditori ni Centre Cultural”. Parralejo també va dir que la intenció és “buscar la majoria dels paradistes, les galeries Mercacentre i la Unió de Botiguers” i que la participació que es demana des de l’oposició “no garanteix la unanimitat”.

Demandes dels paradistes
Davant la insistència dels partits de l'oposició sobre la manca d'informació que tenen els paradistes i comerciants sobre el projecte, tant Rosa Martín com la portaveu d'IC-V, Malika Zedjaoui, van dir que l'Ajuntament ha fet moltes reunions amb ells. I el regidor de CIU, Xavier Peñarando, va dir que l'objectiu d'aquest projecte té dues vessants: "una urbanística, de millora de la zona, i una altre d'enfortiment del comerç".
En el moment que comencin les obres, els paradistes del mercat es dividiran en dos grups i seran traslladats, primer uns i després els altres, per un període de 6 mesos, a una nau que s'instal·larà davant el mercat municipal. Aquesta divisió no convenç als paradistes, que continuen demanant a l'Ajuntament que puguin mantenir-se tots junts quan comenci la remodelació. "El que ens preocupa és que si les obres duren 3 anys ens separin, es faci una primera part i després l'altra i la gent no vingui a comprar perquè hi ha moltes persones que viuen del mercat, que el seu sou surt d'aquí. Tots els mercats que han fet remodelacions han mantingut als paradistes junts", explica la presidenta de la Junta de paradistes del mercat municipal, Laura Figueras. Ella també comenta que els hi manca informació sobre alguns punts del projecte com el de la nau on s'han d'instal·lar mentre durin les obres o l'activitat que es desenvoluparà després en aquest espai. "Tenim la sensació que estem desinformats. Com a junta hem tingut reunions amb l'Ajuntament. Ells diuen que quedarà molt bé i que no perdrem clients, però sortim de les reunions sense concretar res. Ni tan sols sabem la data d'inici de les obres". Figueras i la resta de membres de la junta esperen arribar a un acord amb l'Ajuntament que sigui beneficiós per a tots: "esperem que tot arribi a bon port i que pensin que el mercat és una eina principal. Molts diuen que el mercat està mort i no és així però si no ens ajuden, els supermercats i les grans àrees són una forta competència per nosaltres".

Maqueta del projecte inicial de remodelació de la zona

 

 

 

El CpR va demanar paralitzar l’aprovació al ple i obrir un procés de participació veïnal i dels comerciats.

 

 

 

Aspecte actual de la porta del Mercat Municipal

 

 

 

Aspecte actual de la plaça Pere Quart

 

 

 

Els paradistes volen que quan comencin les obres els traslladin a tots junts, i no en dues fases

 

 

 

 

Una de les parades del mercat municipal