Microscopi:

Nou estatut, nou finançament

Des de la Federació Convergència i Unió hem reclamat en nombroses ocasions l’elaboració d’un nou Estatut. Aquest nou marc legal ha d’atorgar la legitimitat que li correspon al poble de Catalunya, i és evident que una part fonamental i molt important és, com no podria ser d’una altre forma, un nou finançament que sigui just per a tots aquells que paguem els impostos a Catalunya. Sovint hem hagut d’escoltar crítiques al respecte de la nostra pressumpta insolidaritat, evidentment no es tracta d’això ni molt menys i no ens neguem a posar la nostra quota per un impuls i equilibri de la resta de territoris, però això no ha de justificar la postura sagnant de l’Estat vers Catalunya. No podem continuar permetent que el dèficit fiscal de Catalunya (la diferència entre el que aportem a les arques de l’Estat i el que ens retorna) sigui de 2 bilions de les antigues pessetes. Una altra dada, aquest import significa que Catalunya aporta un 10% del seu Producte Interior Brut. Molt per sobre del que per exemple aporta Alemanya pel reequilibri europeu. El germans estan en un 1,2% del seu PIB, o també estem molt per sobre de la segona regió europea en quant aquest “ranking” d’aportació sagnant, el Land Alemany de Baden Wuntemberg que aporta un 4% del seu PIB al reequilibri alemany, i que a més a més ha guanyat una reclamació als tribunals alemanys al respecte de la injustícia de la seva aportació.
Així doncs, perquè no tenim dret a reclamar els que vivim a Catalunya allò que és nostre. Evidentment tota aquesta reivindicació financera passa per un nou Estatut de màxims i no un Estatut descafeïnat com pretén el Govern encapçalat per Pasqual Maragall. Estem davant una oportunitat històrica per a un nou impuls per a Catalunya, esperem que no sigui el mateix govern el que freni aquesta oportunitat històrica i treballi amb visió de pais i no supeditat als desitjos polítics del PSOE.
No podem entendre que es proposi carregar aquest dèficit a tots els catalans amb nous impostos i no afromptar l’autèntic problema de la situació financera que és el dèficit de l’Estat vers Catalunya.

Xavier Peñarando (CIU)