El Centre Aragonès de Ripollet celebra la Setmana Gran de la festa de la Verge del Pilar

La celebració s’allargarà tres dies, una de les principals novetats d’aquest any és que, per primera vegada, participaran la xaranga, els gaiters i hi haurà un ball de gitanes.

Arriba la festivitat del Pilar i, com cada any, el Centre Aragonès de Ripollet ha organitzat diferents activitats amb l’objectiu de fer participar a tots els ripolletencs d’una festa amb tanta tradició a l’Aragó. La celebració començarà dissabte a les 9 del matí amb la Xaranga, que sortirà des de la seu de l’entitat, al carrer dels Afores, número 3, i recorrerà els carrers de la nostra vila. A les 10,30 es farà un campionat de guiñote, un joc tradicional de cartes típic de l’Aragó que es juga en parella. A les 4 de la tarda començarà un campionat de futbol sala a la pista annexa del Pavelló Municipal d’Esports. Seguidament, a les 4.30, es realitzarà un campionat de birlos al parc Norbert Fuster. Es tracta d’un joc aragonès similar a les bitlles amb la diferència que el concursant ha de tirar totes les peces de fusta menys una. A les 6.30 tindrà lloc el concurs de truites i dolços. Per acabar el dia, es realitzarà un sopar d’alforja.
La celebració continuarà diumenge, a les 9 del matí s’iniciarà un recorregut pels carrers de Ripollet amb el grup de Gaiters del Centre Goya de Barcelona. A les 10 tothom està convidat a un esmorzar a la seu social i a continuació hi haurà ball de gitanes. Ja per la tarda, a les 4.30, s’ha organitzat un campionat de dards i a les 19 hores es farà el lliurament de trofeus dels diferents campionats i concursos i un berenar de germanor.

Missa baturra
Finalment, el plat fort de la celebració arriba diumenge. A les 10 del matí tots els socis i simpatitzants es concentraran a la seu de l’entitat per iniciar la processó acompanyant la Pilarica fins l’Església de Sant Esteve. Allà, Mossèn Mora oficiarà una missa baturra cantada pel grup Alma de Aragón, una de les formacions amb més tradició de Saragossa. A la una del migdia s’oferirà un vi d’honor a les autoritats i als representants d’entitats. A les 2.30 es farà un dinar de germanor i a dos quarts de set tindrà lloc el Festival de Jotes aragoneses al Teatre Auditori amb el grup Alma de Aragón. La fi de festa serà un sopar, a les 9.30, a la seu del Centre Aragonès de Ripollet.
Per organitzar totes aquestes activitats, l’entitat porta molt de temps treballant, una de les membres del Centre, Paquita Bueno, explica que “darrera d’aquesta festa hi ha molt d’esforç però val la pena, i tothom està convidat a participar, a la seu de l’entitat tenim una llista d’inscripcions per aquells que estiguin interessats”. Actualment el Centre Aragonès compta amb un centenar de socis, molts d’ells, declara Bueno, “no són aragonesos, n’hi ha de catalans, andalusos, extremenys... només cal una condició: estimar-se l’Aragó”.

Imatge de l’ofrena a la Verge del Pilar